Recenzia TREND

November 16th, 2015 Posted by Napísali o nás No Comment yet

Zdá sa, že obdobie prajúce bratislavským pivným reštauráciám pokračuje. A to nie len v jeho centre, ale aj v odľahlejších častiach. Príkladom je ružinovská časť Prievoz, kde nedávno otvoril svoje brány podnik s názvom Hostinec U Prievozníka. Práve názov bol prvým impulzom, prečo sme sa podnik rozhodli navštíviť. Žiaden Pub, či pivotéka, ale klasický hostinec s dôrazom na lokalitu, kde sa nachádza.

Podnik je zasadený v prízemnej časti zadného traktu menšieho nákupného centra zo 70-tych rokov na Mierovej ulici, hneď oproti Radničnému námestiu. V minulosti tu bola aj vývarovňa, známa svojimi knedľami v širokom okolí. Miestni poznajú túto budovu aj pod názvom Feriba, čo je aj historické označenie Prievozu.

Napriek nie práve najkrajšiemu zovňajšku budovy, sa po vstupe do podniku stáva z ufúľanej popolušky krásna princezná pivného bálu. Ako prvá nás zaujala otvorená kuchyňa (nezvyklé riešenie pri pivnej reštaurácii) a jednoducho, no štýlovo spracované svetlohnedé stoly so stoličkami s oblými tvarmi. Tie podľa nás patria k najkrajším inventárom v plejáde bratislavských pivných podnikov.

Citlivo sú zrekonštruované aj steny hostinca z červenej tehly. Zdobia ich len obrazy inšpirované secesnými motívmi od akademického maliara Jozefa Bausa. Príjemne im kontrastuje kovový, antracitový strop v industriálnom štýle začiatku 20. storočia. Aj kvôli evokovaniu starých čias majiteľ podniku Patrik Cúcik vyberal druh čapovaného piva, ktoré tu podáva. Je ním značka Ferdinand z českého Benešova. Tento pivovar založený v roku 1897 dostal do svojich rúk František Ferdinand ´d Este a práve aj kvôli takejto histórii, patrí toto pivo podľa majiteľa reštaurácie do štýlu, akým sa chce prezentovať.

Objednať si tu môžete 13 a 10-stupňovú verziu. Tá silnejšia má rázny karamelový nábeh a je vhodná v menšom množstve pri konzumácii ťažšieho jedla. Ak sem prídete len na „jedno“ a zobnete si niečo menšie, uprednostnite ľahšiu verziu. Z nej zvládnete aj niekoľko krígľov po sebe.

Aj keď je jedálny lístok provizórne zaliaty v plastovom formáte A3, po jeho preštudovaní sme skonštatovali, že bol zostavený niekým, kto má pivo naozaj rád a zároveň sa chce ním trochu odlíšiť od množstva pivných podnikov. Nenašli sme v ňom totiž žiadneho moravského vrabca, sviečkovú na smotane, či „vepřo-knedlo-zelo“, ale oveľa zaujímavejšie kúsky. (Takáto klasika by sa mala objavovať len ako súčasť denného menu).

Už len zemiaková polievka so smotanou, jesennými hubami, vajíčkom a kôprom tu patrí k ukážkovým príkladom toho, ako sa má tento pokrm pripravovať (2,40 eur). Naopak fazuľovej polievke ešte musia nájsť ten pravý šmrnc (2,40 eur).

Šéfkuchár Richard Kačkovič sa skvelo pohral najmä s ponukou hlavných jedál. Ragú z diviaka na červenom víne so slivkami tu podávajú s karlovarskou knedľou a brusnicami (8,70 eur). Aj keď nám namiesto nej doniesli zemiakové knedle, ku krehkému mäsu sa hodili rovnako. Obsluha však nemala problém priniesť karlovarské knedle dodatočne. Každý plátok bol ešte jemne „osmahnutý“ na panvičke, aj preto chutil takmer dokonalo.

Nesklamalo ani ďalšie hlavné jedlo. Vybrali sme z bravčoviny, konkrétne grilovanú panenku s cibuľovou marmeládou a domácimi pivnými šúľancami (8,70 eur). Šúľance boli naozaj plné horkastej chuti po pive a skvelo sa tak dopĺňali so sladkou marmeládou a jemným mäsom.

Šúľance sme zvolili aj ako dezert, konkrétne s makom a jahodovou omáčkou (2,70 eur) a jeho neprešpekulovanosť si po chuťovej stránke zaslúžila naše povšimnutie. Zabodovala aj čokoládová tortička s kávovým krémom a ovocím za rovnakú cenu.

V Hostinci ponúkajú aj pizzu, ktorú berieme skôr ako stabilnú zložku príjmov, pretože väčšina hostí ktorá tam s nami bola, si dávala práve ju. Aj preto tento krok nechválime, no ani nekritizujeme.

Z Hostinca U Prievozníka sa môže stať zaujímavý hráč v bohatej ponuke bratislavských pivných reštaurácií. Okrem toho má už teraz jednu výhodu, a to tú, že v blízkom okolí Ružinova podnik s takýmto zameraním a kvalitou nenájdete.

© 2014 TREND Holding, spol. s r.o.

The comments are closed.